rondreis cuba drie weken

Rondreis 3 – Riksja’s Family Choice

Rondreis Cuba drie weken

Rondreis 3 – Riksja’s Family Choice
  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Havana - Viñales - Las Terrazas - Trinidad - Sancti Spíritus - Remedios - Cayo Santa Maria - Havana
Reisduur: 19 dagen / 18 nachten
Reissom: € 1625,- per volwassene
€ 1215,- per kind (t/m 11 jaar)
Inclusief: Fietsen in Havana, paardrijden tussen tabaksvelden, tokkelen, bicitaxi-tour en koken
Vervoer: Transfer bij aankomst in een old timer, alle transfers
Vluchten: Bij te boeken, (vanaf € 750,- per persoon)
Aanvang: Dageiljks

✓ Rondreis Cuba drie weken: Havana, tabaksvelden, Trinidad en wit zandstrand
✓ Overnacht in casas particulares
✓ Fiets door Havana
✓ Paardrijden of wandelen tussen tabaksplantages
✓ Tokkel tussen boomtoppen in Las Terrazas
✓ Bici-tour door Trinidad
✓ Kook je eigen lunch in Sancti Spíritus
✓ Eindig op een kleinschalig schiereiland met hagelwit zandstrand
✓ Ook in te korten of uit te breiden

Overnachtingen: 12 overnachtingen in casas particulares, 6 overnachtingen in hotels
Excursies: Fietsen in Havana, paardrijden tussen tabaksvelden, tokkelen, bicitaxi-tour en koken
Vervoer: Transfer bij aankomst in een old timer, alle transfers
Maaltijden: 12 x ontbijt, laatste overnachtingen op basis van all inclusive
Duurzaam reizen: Volledige CO²-compensatie van de bij ons geboekte reis

✓ Intercontinentale vlucht
✓ fooien
✓ overig vervoer
✓ overige maaltijden
✓ reserveringskosten (€ 25,- p.p., met een max. van € 75,-)
✓ eenmalige bijdrage Calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking)

Rondreis Cuba drie weken - Havana, CubaDag 1 – Bienvenidos in Cuba

Je rondreis door Cuba van drie weken begint vandaag, bij aankomst op de José Martí luchthaven in Havana. Omdat de meeste vluchten dagvluchten zijn kom je (laat) in de middag aan in Havana. Het eerste was ons direct opviel waren de warmte, de geuren en ook de andere taal. Eenmaal door de douane heen, en je koffers van de band gehaald? Dan hoef je alleen maar naar buiten te lopen; wij hebben een transfer voor je geregeld; onze chauffeur brengt jullie naar jullie eerste casa. En we doen dat in stijl: je reist in een typisch Cubaanse old timer. Onderweg voel en zie je meteen de vibe van Caribisch Cuba: old timers, pastelkleurige huizen en plazas met muzikanten en Cubanen die de salsa dansen op straat.

Jullie overnachten in een Cubaans huis, in of dichtbij de levendige wijk Havana Vieja. Je vindt in Cuba veel casas particulares: een soort bed & breakfast. Je hebt een kamer met eigen faciliteiten en vaak krijg je je eigen sleutel, zodat je je gang kunt gaan. Wij vinden dit zelf een leuke manier van overnachten, omdat je de Cubanen op deze manier écht leert kennen. Maar ook Cuba – houd er rekening mee dat de elektriciteit soms uit kan vallen. Ben je eenmaal gesetteld? Loop dan de stad in. Zo kun je vanavond een hapje gaan eten in de stad, maar ook ‘thuis’ blijven en genieten van het eten van je gastvrouw. Wel zo makkelijk.

 

Dag 2 – Fietsen door Havana

De leukste manier om Havana volgens ons te verkennen is met de fiets. In de ochtend ga je zelf naar het verzamelpunt, waar je fietsen en helmen past. Kleine kinderen kunnen in een kinderzitje, grotere kinderen krijgen een eigen fiets. Bovendien is er voor iedereen een helm. Samen met een lokale gids is het daarna tijd om de stad verkennen. Je fiets over pleinen als Plaza Vieja en Plaza San Francisco de Asís, door het Parque Central en natuurlijk maak je een stop bij het view point van La Guarida; volgens ons dé plek om een mooi uitzicht te hebben over Havana. Tijd om af te koelen? Dan fietsen jullie naar een lokale ijswinkel, waar je een ijsje uit kunt zoeken. We plannen de fietstocht in de ochtend voor jullie in, omdat het in de middag te warm is.

Slenter aan het einde van de middag over de Malecón (de beroemde boulevard van Havana) en zie hoe jong en oud samen de dag doorneemt. Jongeren die muziek maken, hele gezinnen, maar ook lokalen vissers; iedereen komt naar de Malecón om bij te kletsen en bij elkaar te zijn. En in de verte schittert het beroemde hotel Nacional, een icoon op zich.

 

rondreis Cuba drie weken - propagandaDag 3 – De tabaksvelden bij Viñales

Reistijd: ca. 3 uur (185 kilometer)

Tijd om de rest van Cuba te gaan ontdekken! Jullie verlaten vandaag swingend Havana en reizen via het platteland van Cuba naar de provincie Pinar de Rio. We regelen een transfer voor jou en je gezin; de chauffeur haalt jullie op bij je casa in Havana. Wel zo relaxt, want zo hoef je je je geen zorgen te maken over de roadmap en waar je het beste kunt/moet tanken. Je leunt achterover en hebt alle tijd om naar buiten te kijken. Zo zul je veel propaganda langs de weg (en op de bruggen) zien staan. Bovendien rijd je langs meren en tropische bossen, totdat je dichterbij Viñales komt. In de verte zie je de eerste mojotes: karstbergen die door erosie gevormd zijn.

Je overnacht in een kleurrijk plattelandshuisje, middenin het dorp. De sfeer: mañana, mañana. Onthaasten dus. Je zult hier heerlijk eten, want alle ingrediënten worden vers van het land gehaald. Liever in een hotel met zwembad overnachten? Laat het ons weten zodat we dit voor je in kunnen plannen.

 

Rondreis Cuba drie weken - Paardrijden CubaDag 4 – Paardrijden, als een cowboy

Na je ontbijt is het tijd voor het echte werk: jullie gaan de tabaksvelden en de groene vallei van Viñales verkennen zoals de Cubaanse cowboys dat zelf ook doen: te paard. Wij vonden het vrij spannend, want we hadden nog niet vaak op een paard gezeten. Maar onze gids stelde ons gerust; het paard kent de weg en eigenlijk hoef je dus niets anders te doen, dan mee te bewegen en om je heen te kijken. Wij geven je wel alvast een tip: leer de naam van je paard kennen, dat schept een band.

Je rijdt over rode slingerpaadjes door de akkers. Van oktober tot maart verbouwen de boeren hier hun tabak. Reis je met kleine kinderen? Zij kunnen dan bij jou voorop het paard. Wil je liever niet paardrijden? Dan regelen we een mooie wandeling met gids voor je, door Viñales.

 

Rondreis Cuba drie weken - Vinales, CubaDag 5 – Verblijf in Viñales

Alle tijd om Viñales zelf te gaan verkennen vandaag. Maak een boottocht over de ondergrondse rivier Cueba del Indio of breng een bezoek aan een van de sigarenfabrieken in Pinar del Rio. Wil je liever je Spaans oefenen? Knoop dan een een praatje aan met een lokale boer. Met handen en voeten kun je zeker een gesprek voeren. En de Cubanen vinden het erg leuk om met je te praten en te vertellen over hun leven.

Zin in meer actie? Wij regelen graag een fietstocht voor je, om zo de minder bekende plekken van Viñales te verkennen. De fietsroute is ongeveer 16 kilometer en onderweg zie je muurschilderingen op rotsen en fiets je over de rode aarde tussen de tabaksvelden door.

Tip: de mooiste uitzichten in Viñales vind je bij restaurant El Balcon del Valle. Het heeft een terras dat op palen een stuk boven de vallei zweeft. De tafeltjes zijn klein en knus, bedekt met een rood kleed. Het beste tijdstip? Volgens ons wanneer de zon ondergaat. Geniet van een mojito (of mocktail) en van het panoramische uitzicht voor je.

 

Rondreis Cuba drie weken - Las Terrazas, Cuba met kinderenDag 6 – Van Viñales naar Las Terrazas

Reistijd: ongeveer 2 uur (125 kilometer)

Vandaag reizen jullie (met een chauffeur) van Viñales naar Las Terrazas. Het is maar een korte rit en onderweg heb je de tijd om naar buiten te kijken en van het uitzicht te genieten. De naam Las Terrazas verwijst naar de voor de pijnbomen aangelegde terrassen, waar het gebied bekend om staat. Ook vind je hier veel oude koffieplantages.

Dit keer overnacht je in een hotel. Dat goed bij de omgeving past volgens ons, want in de lobby vind je een gigantische boom. Je hotel heeft een zwembad, zodat de kinderen lekker kunnen afkoelen. Boeren uit de omgeving werken hier en zijn opgeleid tot gids. Zij kennen het gebied op hun duimpje en dit zorgt voor betere leefomstandigheden, voor de boeren, maar ook voor het behoud van de natuur.

Het hotel is erg populair zodat de beschikbaarheid beperkt kan zijn. Mocht je hotel volgeboekt zijn, dan regelen we een authentieke casa voor je, in het nabijgelegen dorp Soroa.

 

Rondreis Cuba drie weken - Ziplinen, Cuba met kinderenDag 7 – Zoef tussen de boomtoppen

Vandaag heb je je energie hard nodig, dus zorg goed voor jezelf tijdens het ontbijt. Je verkent namelijk Las Terrazas van uit de lucht. We regelen een harnas voor je, waarna je na een kleine instructie op pad gaan. Je zoeft van boom tot boom. En onder je? Meren, boomtoppen en een prachtig uitzicht over de koffieplantages. De zipline-tour duurt ongeveer een uur en is ook geschikt voor kleine kinderen; we plannen dan de korte tour voor jullie in. Ben je een échte adrenalinejunkie? Laat het ons weten, zodat we de lange tour voor je in kunnen plannen.

In de middag heb je alle tijd om een wandeling te maken vanuit je hotel. Er zijn al wandelingen vanaf twee uur. Wil je lekker tot rust komen? Ga dan naar de natuurlijke baden van Baños del Juan. Hier komt iedereen samen om te praten, te zingen, te baden en te ontspannen.

 

Rondreis Cuba drie weken - Trinidad, CubaDag 8 – Trinidad

Reistijd: ca. 5 uur (400 kilometer)

Jullie hebben een lange reisdag voor de boeg. Deels vanwege het aantal kilometers, maar ook omdat de wegen in Cuba op sommige plekken vrij slecht kunnen zijn én omdat je maar max. 80 kilometer per uur mag rijden. Je bent dus wel even onderweg. Wanneer je de benen wil strekken, vinden wij Cienfuegos een leuke plek om te stoppen. Deze kleine stad ligt aan het water en je hebt een mooi uitzicht over de baai. Ook is het 18de eeuwse kasteel Jagua een bezoekje waard. Na een heerlijke lunch duurde het nog ongeveer 1,5 uur om naar Trinidad te rijden.

Eenmaal in de buurt van Trinidad zie je dat het landschap groener wordt en heuvelachtig. Trinidad is door UNESCO uitgeroepen tot Wereldmonument.  En wanneer je de kleurige straten van het historisch centrum in rijdt, snap je meteen waarom: straten bedekt met klinkers, pastelkleurige huizen met rode daken, oldtimers, ezels, kunsthandeltjes en barretjes.

Je overnacht weer bij de Cubanen thuis. Je hebt een ruime kamer, met airco en de ligging is centraal. Zo hoef je vanavond niet al te ver te wandelen naar een restaurant of paladar om een hapje te eten.

 

Rondreis Cuba drie weken - Coco taxi, Cuba met kinderenDag 9 – Met een bici door Trini

In de ochtend gaan jullie Trinindad verkennen, met een bici-taxi. Je rijdt door de buitenwijken van Trinidad, over de klinkers en onderweg leren jullie Cuba echt kennen. Je krijgt onderweg namelijk een percussion-les, je leert de beginselen van de traditionele salsa én je maakt je eigen cocktail of mocktail. Dus laat de heupen maar swingen, maak je eigen muziek en koel daarna lekker af met een vers drankje. Rond de lunch is deze tour voorbij en kunnen jullie vanmiddag zelf op pad.

Tip: In Trinidad zitten vanaf 16:00 uur op de trappen bij de Playa Mayor Cubanen en toeristen te kletsen. Bandjes beginnen er te spelen en men begint spontaan te dansen.

 

Rondreis Cuba drie weken - Topes de Collantes, CubaDag 10 – Zelf op pad in Trinidad

In Trinidad is voldoende te zien of te doen. Zo heb je vanaf de klokkentoren van het klooster Convento San Francisco te beklimmen volgens ons het beste uitzicht over kleurrijk Trinidad, en over de omgeving. Liever de natuur in? Ga dan naar Topes de Collantes. Dit natuurgebied ligt in de bergen en heeft verborgen watervallen, pijnbomen, varens en andere tropische planten. Voor een duik in de watervallen moet je wel een hike van anderhalf uur maken. Je komt dan uit bij El Salto de Caburn; het is prima zwemmen en duiken.

Reis je met kleinere kinderen of is je conditie niet optimaal? Ga dan naar El Cubano; een natuurpark op ongeveer 20 minuten rijden van Trinidad. De wandeling naar waterval Javira is goed te doen en ook hier kun je heerlijk afkoelen in het frisse water.

 

Dag 11 – Van TrinidaRondreis Cuba drie weken - Vervoer, Cuba met kinderend naar Sancti Spíritus

Reistijd: ca. 1,5 uur (75 kilometer)

De reistijd vandaag is beperkt, jullie zijn ongeveer anderhalf uur onderweg. Omdat jullie chauffeur jullie in de ochtend al op komt halen, zijn jullie voor de lunch al in Sancti Spíritus. Voldoende tijd dus, vanmiddag, om deze koloniale stad te verkennen. Sancti Spíritus doet je wellicht denken aan Trinidad, maar is kleiner en bovendien een stuk minder toeristisch. Onderweg zie je suikerrietplantages in plaats van tabaksvelden; de beste rum van Cuba komt hier uit de streek. Jullie casa ligt centraal, in de buurt van het Parque Serafin Sánchez. Lunch met een uitzicht over de Puente Yayabo en verken de klinkerstraten rondom Avenida Jesús Menéndez.

 

Rondreis Cuba drie weken - Kookworkshop Sancti Spiritus, CubaDag 12 – Kook je eigen Cubaanse lunch

Tijdens je gezinsrondreis Cuba van drie weken heb je al kennis gemaakt met de Cubaanse keuken. Misschien niet zo verfijnd, maar wij vinden de rijke en volle smaken toch heel verrassend. En niets leuker dan straks thuiskomen en je favoriete Cubaanse gerecht bereiden. Lokale kok (en artieste) Dunia haalt daarom op in de ochtend, bij je casa en neemt je mee naar haar huis/studio. Zij heeft zelf van tevoren al inkopen gedaan. Het is natuurlijk leuk om samen over de Cubaanse markt te struinen, maar in Cuba zijn soms de voorraden op, of moet je naar verschillende winkels om alle ingrediënten te kunnen kopen. Omdat dit veel tijd kost vinden wij het prettig dat Dunia dit voor je doet. Zodat jullie alleen maar hoeven te kokoke. Dunia leert je de kneepjes van de Cubaanse keuken en samen maken jullie arroz congris (Cubaanse rijst met zwarte bonen), cerdo asado (geroosterd varkensvlees), frijoles negros (zwarte bonen) en yuca con mojo (cassave). En uiteraard eet je je eigen gemaakte eten op tijdens de lunch.

In de middag heb je tijd om de omgeving van Sancti Spiritus te ontdekken. Zo zijn er suikerrietplantages en -fabrieken in de buurt of kun je gaan wandelen in het ecologische reservaat Lomas de Banao.

Rondreis Cuba drie weken - Remedios, Cuba met kinderenDag 13 – Op naar Remedios

Reistijd: ongeveer 1,5 uur (75 kilometer)

Wij vinden Remedios het best bewaarde geheim van Cuba. Het ademt de sfeer van Trinidad, maar is minder toeristisch. Hier kun je nog écht foto’s maken van de pastelkleurige huizen, de straten met klinkers en de koloniale sfeer, zonder dat er andere mensen op je foto staan. Het leven speelt zich af op het centrale plein (Plaza Martí), wat prachtig gerestaureerd is. Bovendien vind je er een handvol mooie kerken en wat musea. Waar Remedios nog meer bekend om staat? Festival Las Parrandas, wat elk jaar tussen 16 en 26 december gevierd wordt. Vanuit de oorsprong wilde priester Francisco Vigil de Quiñones ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen elke avond om middernacht naar de kerk kwamen de week voor Kerst. Kinderen werden de straat opgestuurd met potten en pannen en moesten zoveel mogelijk lawaai maken. Dit is uitgegroeid tot een festival met kleurrijke optochten, rumba-dansoptochten en heel veel vuurwerk. Reis je niet tijdens de Kerstvakantie? Breng dan een bezoek aan het Parrandas Museum.

 

Cuba drie weke - Remedios, Cuba met kinderenDag 14 – Vrije dag in Remedios

Op steenworp afstand van Remedios vind je hagelwit zandstrand; daar reis je morgen naar toe, dus wij adviseren je om juist naar Rancho El Querete te gaan, wat midden in het mooie natuurpark Jobo Rosado ligt. Een groot natuurpark, wat zeker in de onze zomermaanden erg groen is. Alle tijd om grotten te verkennen, te wandelen in het groen of te gaan zwemmen in een van de vele waterpoeltjes. Ook leuk, je komt hier praktisch geen toeristen tegen, maar juist lokale Cubanen.

Zin om vandaag al naar het strand te reizen? Laat het ons weten, zodat we 1 nacht voor je in Remedios inplannen, in plaats van twee.

 

Rondreis Cuba drie weken - Cayo Santa Maria, Cuba met kinderenDag 15 – Strand tijdens je gezinsreis Cuba van drie weken

Reistijd: ongeveer 1,5 uur (70 kilometer)

Wat zeker niet mag ontbreken tijdens je drieweekse rondreis door Cuba is strand. Daar waar Varadero vrij toeristisch kan zijn, is Cayo Santa Maria een klein schiereiland, op zo’n 6 uur rijden van Havana. Hier vind je geen dagjesmensen, maar ook geen andere faciliteiten dan die in je hotel. Je overnacht in een all inclusive-resort met alle faciliteiten die je je maar kunt wensen. De weg ernaar toe is al een avontuur op zich: een lange brug verbindt de vele schiereilanden (waar Cayo Santa Maria er één van is) met het vasteland. Links en rechts zie je dan ook een azuurblauwe zee en exotische vogels zoals flamingo’s. Hier en daar gestrande old timers maakten voor ons het plaatje compleet. Je kinderen zullen direct willen zwemmen in een van de vele zwembaden terwijl in de verte het witte zandstrand ook uitnodigend schittert. Waar te beginnen? Gelukkig heb je hier een paar dagen, dus sit back and relax!

 

Rondreis Cuba drie weken - Snorkelen, CubaDag 16 & 17 – Cayo Santa Maria

Cayo Santa Maria staat bekend om de witte zandstranden, een azuurblauwe zee en een kleurrijke onderwaterwereld. Maar aan jullie de keuze wat je wil gaan doen. Wandelen in de branding, surfen op zee, snorkelen onder water (en een zeeschildpad spotten) of juist met een catamaran genieten van de wind? Alles kan. Als je er maar voor zorgt dat je goed ingesmeerd bent. Wij namen voor onze kinderen een uv-shirtje mee, zodat we zeker wisten dat ze niet verbranden onder het Caribisch zonnetje.

Bij een all inclusive-resort hoort ook een animatie-team en je kunt je dan ook inschrijven voor leuke activiteiten, zoals darts, snorkelen of tennissen.

 

Rondreis Cuba drie weken - Strand, CubaDag 18 & 19 – Adios Cuba

En dan is alweer de laatste dag van je vakantie aangebroken. Ben je vroeg wakker? Dan is het fijn om nog even een laatste ochtendwandeling te maken over het strand, of nog wat baantjes te pakken in het zwembad.

We regelen een transfer voor je naar de luchthaven. Omdat het vijf uur rijden is naar Havana zul je vandaag dan ook vroeg vertrekken om op tijd te zijn voor het inchecken en boarden. En dan vlieg je aan het einde van de dag, met het zand nog letterlijk tussen je tenen, terug naar huis.

Wanneer je liever nog een laatste nacht in Havana wil overnachten, kan dat natuurlijk ook. We regelen dan weer een casa voor je, of een hotel, wat jij het prettigst vindt. Je chauffeur haalt je rond 10 uur op, dus je bent dan in de middag in Havana. Tijd genoeg om je laatste souvenirs te kopen en ’s avonds nog bij dat ene favoriete restaurant te gaan eten, voordat je de volgende dag terugreist naar huis.

 

Leuk, we hebben deze rondreis toegevoegd aan je reisplan!

Ben jij al klaar om je wensen aan ons door te geven zodat je een vrijblijvend voorstel van ons kunt ontvangen?

Nee, ik wil verder puzzelen