Rondreis Cuba drie weken - Hiken met tieners in Topes de Collantes, Trinidad

Rondreis 4 – Self drive Avontuurlijk Cuba

Self drive Cuba drie weken

Rondreis 4 – Self drive Avontuurlijk Cuba
 • Overzicht
 • Inclusief
 • Exclusief
 • Kaart
Reisschema: Havana – Viñales – Playa Larga – Trinidad – Camagüey – Santiago de Cuba – Baracoa – Playa Pesquero
Reisduur: 22 dagen / 21 nachten
Reissom: € 1310,- per volwassene
Inclusief: fietsen in Havana, paardrijden door tabaksvelden, snorkelen in de Varkensbaai, bici-tour door Trinidad, salsa dansen in Santiago, avontuurlijke dagtour in Baracoa
Vervoer: Autohuur, vanaf € 510,- per persoon
Vluchten: bij te boeken vanaf € 750,- per persoon
Aanvang: enkel vertrek uit Amsterdam op woensdag

✓ Self drive Cuba drie weken: van west naar oost
✓ Avontuurlijke reis met tieners
✓ Overnachtingsplekken passend bij de locatie: casas, Spaans fort en resort
✓ Excursies, waardoor je het lokale leven van Cuba ontdekt
✓ Vrije tijd om ter plaatsen te bepalen waar je die dag zin in hebt
✓ Afsluiten met een cocktail in je hand op een tropisch strand

Overnachtingen: 14 nachten in casas, 3 nachten in Spaans fort met zwembad en 3 nachten in een resort aan het strand
Excursies: fietstour Havana, paardrijden Viñales, snorkelen Varkensbaai, bici-tour Trinidad, salsaworkshop Santiago, adventure day tour Baracoa
Service op Cuba: meet & greet in Havana voor informatie en hulp, 24-uurs service op het nummer van onze lokale partner
Vervoer: Autohuur
Maaltijden: 21 x ontbijt, 2 x lunch in Playa Pesquero en 2 x diner in Playa Pesquero
Overig: visum
Duurzaam reizen: je reis wordt 100% CO²-gecompenseerd
 • ✓ Intercontinentale vlucht
  ✓ Fooien
  ✓ Overige maaltijden
  ✓ Optionele excursies
  ✓ Entrees (gemiddeld tussen de € 2,- en € 10,- per persoon)
  ✓ Reserveringskosten (€ 25,- per persoon met een maximum van € 75,-)
  ✓ Eenmalige bijdrage Calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking)

Rondreis Cuba drie weken - Oldtimer met tienersDag 1 – Begin van je self drive Cuba drie weken

Vanuit Amsterdam vlieg je op woensdag naar Varadero. Hier kom je in de middag aan. Pak de koffers van de band en wandel de schuifdeuren uit, de Cubaanse warmte in. Een vriendelijke Cubaan staat hier op je te wachten en brengt je in 2,5 uur naar het grootste koloniale stadshart van Latijns-Amerika en de hoofdstad van Cuba. Havana, natuurlijk. Voordat je bij je casa wordt afgezet, passeer je oldtimers met hangende Cubanen op de motorkap, rijd je door straten vol muziekklanken en kijk je uit op pleinen waar het dagelijkse leven zich afspeelt. Back to the 50s.

Een casa is een Cubaanse bed & breakfast. Wij hebben er speciaal eentje voor je uitgekozen die familievriendelijk is en dicht bij de levendige wijk Havana Vieja ligt. Om de Cubaanse sfeer rustig op ons te laten inwerken, aten wij de eerste avond bij El Patio op Plaza de la Cathedral. Neem plaats op het balkon van het koloniale gebouw en geniet met een eerste mojito in je hand van het uitzicht over Havana met duizenden lichtjes.

Havana met kinderen - op de fietsDag 2 & 3 – Swingend Havana

Het is fijn om na een lange vliegreis een aantal dagen te acclimatiseren. Je neemt de cultuur in je op en je ritme went langzaam aan het tijdsverschil. Dat is ook de reden dat we twee dagen in Havana hebben ingepland. De eerste dag ontdek je de stad op de fiets. Samen met een gids die alle uithoeken kent, ontdek je bekend en onbekend Havana. De fietstour start in de ochtend en net voor het heetste moment van de dag ben je weer terug bij het verzamelpunt. Je leest meer over fietsen in Havana in de bouwsteen ­¡Hola Havana!.

Op dag drie van de drieweekse rondreis door Cuba is het helemaal aan jou wat je gaat doen. Wil je tot rust komen of heeft Havana je nieuwsgierig gemaakt om meer te zien? Het oude centrum staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en hoewel veel gebouwen in de steigers staan, is er veel te bekijken in dit openluchtmuseum.

Dag 4 – Van Havana naar Viñales

Reistijd: 2,5 uur zonder stops

Vandaag begin je dan écht aan je self drive door Cuba van drie weken. Het hangt van de drukte af wanneer je de huurauto ophaalt. Dit zal aan het eind van dag twee zijn of vandaag in de ochtend. Het eerste wat wij deden was buiten Havana de tank voor de zekerheid helemaal volgooien. En dan is het tijd om op weg te gaan. Je zult zien dat je de weg deelt met voetgangers, paard en wagen, en grote lorry’s met Cubanen achterin. Ook stopt de snelweg soms en moet je via de middenweg naar de andere rijbaan. Volop avontuur dus! Terwijl je naar de tabaksvelden van Viñales reist, rijd je door de provincie Piñar del Rio met mogotes (stompe heuvels van kalksteen) die uit het groene platteland rondom het cowboydorp rijzen. Veel groepen gaan in een dag vanuit Havana op en neer naar Viñales. Zonde, vinden wij. Daarom verblijf je hier twee nachten in een kleurrijke casa in het dorp. Blijf een avond eten bij de gastfamilie, want ze koken heerlijk met producten uit de omgeving.

Rondreis Cuba drie weken - paardrijden VinalesDag 5 – Hieha, als cowboy door Viñales

Er zijn verschillende manieren om de weggetjes van rode aarde tussen de tabaksvelden te volgen. Jij gaat het doen, zoals de Cubanen dat doen. Te paard. Want wat wij Nederlanders met fietsen hebben, hebben Cubaanse guajiros (boeren) met paarden. De wereldberoemde Cubaanse sigaren vinden in Viñales hun oorsprong en onder de schuine daken tussen de tabaksvelden worden de bladeren gedroogd. Tijdens de paardrijdtocht stop je bij zo’n boerderijtje om zelf een sigaar te rollen. Er zijn ook optionele excursies, zoals fietsen en wandelen, waarover je leest in de Viñales bouwsteen. In de middag plannen we geen activiteit. Een leuk uitstapje is het uitzichtpunt over de Viñales vallei bij Hotel Jazmines. Je zal niet de enige zijn, maar het uitzicht is adembenemend.

Rondreis Cuba drie weken - snorkelen Playa LargaDag 6 – Van Viñales naar Playa Larga, Varkensbaai

Reistijd: 4,5 uur zonder stops

Van de groene landschappen reis je naar het tropische strand van Playa Larga. Onderweg zie je hier en daar een socialistisch bord langs de weg. Dat is gelijk ook het enige wat je nog ziet van de mislukte invasie in 1961 in de Varkensbaai, waar Playa Larga aan gelegen is. Voor de geschiedenis hoef je dus niet naar de Varkensbaai, maar ook niet voor de droomstranden van Cuba. Toch is het schattige vissersdorpje met haar verborgen snorkelbaaien en moerasgebied een favoriet van onze reisspecialisten. Playa Larga is namelijk minder bekend en kleinschaliger dan bijvoorbeeld Varadero. Tussen Viñales en Trinidad is de Varkensbaai de verborgen parel, waar je zeker even wilt stoppen. Met dat ‘even’ bedoelen we twee nachten in een casa op loopafstand van het strand.

Snorkelen, CubaDag 7 – Snorkelen in Varkensbaai

Het leuke aan Playa Larga is dat je zo de Varkensbaai induikt om te gaan snorkelen. Daar hoeft geen boot aan te pas te komen. Dus duikbril op, snorkel in de mond en flippers aan. Vandaag staat je dag in het teken van flipperen in de Varkensbaai. Snorkelen dus. Op eigen tempo rijd je met je huurauto of met een lokaal geregelde taxi naar de verschillende snorkelspots. De Varkensbaai staat namelijk wel bekend als een droomsnorkelplek van Cuba. Voor de waterpret van vandaag liggen de snorkeluitrusting, lunchbox en plattegrond voor je klaar bij de casa.

Rondreis Cuba drie weken - TrinidadDag 8 – Van Playa Larga naar Trinidad

Reistijd: 3 uur zonder stops

Heb je de koloniale sferen al gemist? De stoffige oldtimers, kleurrijke laagbouw, sjokkende ezels en klinkersstraatjes wachten op je in Trinidad. Om in de sfeer te blijven verblijf je in een casa in het centrum van Trinidad. Ook hier hebben jullie een familiekamer met eigen badkamer. Onderweg naar Trinidad, kan je nog stoppen in Playa Giron. Hier vind je een museum over de historie van de Varkensbaai. Het museum is wel erg klein en alles is in het Spaans. Een kop koffie drinken aan het strand en een blik werpen op het centrale plein, behoren ook tot de mogelijkheden in Playa Giron.

Rondreis Cuba drie weken - Bici taxi in TrinidadDag 9 & 10 – Het lokale leven van Trinidad vanuit een bici

Wij sluiten ons volledig aan bij UNESCO, want Trinidad is een wereldmonument. Dit wereldmonument en haar buitenwijken ga jij vandaag ontdekken vanuit een bici. Een bici is een soort fiets met een zitje voor twee achter de fietser. De fietser is gelijk ook de gids die je laat zien waar de Cubanen boodschappen doen, naar school gaan, werken, wassen en leven. Samen met je gezin, verdeeld over meerdere bici’s, bezoek je een school, sigarenfabriek, wasserij, fruitboer en keramiekwerkplaats. Ook is het tijd om aan het ritme te werken. Je leert percussie spelen en salsa dansen. Met een eigen gemaakte mocktail sluit je de tour af. In de middag bepaal je zelf wat je gaat doen. Een mooi uitzicht heb je vanaf de toren van het gele klooster San Francisco. Voor 1 CUC beklim je de toren. Vanaf 16:00 uur verzamelen Cubanen en toeristen op de trappen van Plaza Mayor voor gezelligheid onder het genot van muziek, dans en drank.

De meeste reizigers verblijven twee nachten in Trinidad, net zoals bij onze Trinidad bouwsteen. Maar een extra dag is zo gevuld, want het natuurgebied Topes de Collantes ligt om de hoek. Met tieners maak je hier mooie hikes en douche je onder een waterval. Verschillende excursies zijn lokaal of via ons te boeken.

Rondreis Cuba drie weken - Camaguey centrale pleinDag 11 – Van Trinidad naar Camagüey

Reistijd: 5 uur zonder stops

Wat vliegt de tijd, want je bent al halverwege de self drive door Cuba van drie weken. Precies op de helft laat je het westen achter je en reis je door het minder drukke oosten van Cuba. Na een lange reisdag is de eerste oostelijke (tussen)stop Camagüey. De route tussen Trinidad en Camagüey zal niet vervelen, want je rijdt langs suikerrietplantages, citrusplantages en veeteelt. Voor mooie uitkijkpunten stop je bij Valle de los Ingenios, waar vroeger slaven werkten op uitgestrekte suikerrietvelden. Wij stopten ook in Sancti Spiritus voor een Cubaanse lunch. Aangekomen in Camagüey hebben we een leuke casa voor je geregeld. Met familiekamers en op loopafstand van het centrum. Na een lange reisdag vonden wij het fijn om bij de casa te blijven. Vrouw des huizes kookt een heerlijk diner en morgen ga je met nieuwe energie en vrolijke kinderen Camagüey ontdekken.

Rondreis Cuba drie weken - Finca del BelenDag 12 – Verdwalen in Camagüey

Camagüey is een doolhof aan kronkelende straten en verborgen pleinen, waar je doorheen slentert of verdwaalt. Om de logica van de stad enigszins te begrijpen is het handig, en vooral heel leuk, om in een fietstaxi te stappen. Een enthousiaste Cubaan vertelt je vervolgens over zijn stad. Onze gids bleef fanatiek achterom kijken of we hem wel konden volgen. Extra mooi om zo de lokale bevolking te steunen met 5 CUC per fietstaxi. In een uur heb je de hoogtepunten van de stad gezien en is het tijd om in familieberaad te gaan en jullie eigen plan te trekken. Op Plaza San Juan de Dios vind je een 18-eeuwse kerk, om de hoek van het plein een lokale markt en in de natuurrijke omgeving ligt de boerderij Rancho El Belén. De boerderij is niet altijd open, dus informeer eerst even bij de casa.

Rondreis Cuba drie weken - Oldtimer met tienersDag 13 – Van Camagüey naar Santiago

Reistijd: 5 uur zonder stops

Samen met je gezin stap je in de auto voor het vervolg van de drieweekse self drive door Cuba, verder richting het oosten. Dé muziekstad van Cuba bereik je na zo’n vijf uur. Santiago de Cuba is een grote stad met toeterende auto’s, drukte en lawaai. Het is gezellig om deze drukte op te zoeken, maar voor een goede nachtrust reserveren wij een casa in een groene buitenwijk van de stad. Op twintig minuten lopen sta je tussen de typische reclameborden uit de jaren 50. Een taxi kan natuurlijk ook.

Rondreis Cuba drie weken - salsa dansen in Santiago de CubaDag 14 –  De salsa moves van Santiago de Cuba

Cuba is meer dan rum, sigaren en oldtimers. Om het echte gezicht van Cuba te zien, moet je in Santiago de Cuba zijn. Deze rauwe stad ademt nog de revolutionaire sfeer, maar is ook geplaagd door armoede en hitte. Met bonnenboekjes in de ene hand staan Cubanen bij staatswinkels om voedselratio’s op te halen en met rum in de andere hand vergeten ze de problemen even. Wat Santiago de Cuba swingend maakt is de rumba, son en salsa. De genres vinden hun oorsprong in deze stad. Bijna nergens op Cuba is de salsa puurder dan hier. De muziek en dans stromen door de aderen van de Cubanen en zo door het dagelijkse leven in de straten.

Je voelt het misschien al aankomen: vandaag ga ook jij salsa dansen. Begin de dag alvast met wat extra heupbewegingen om soepeler de workshop in te gaan. Maar wees niet bang als je wat minder passioneel danst dan de Cubanen, zij zijn al jong op straat begonnen. Na een uur ben jij klaar om op de beste Cubaanse salsamuziek door Santiago de Cuba te dansen. Gegarandeerd een uur lachen! Wil je meer van de revolutie voelen, breng dan een bezoek aan het graf van Fidel Castro. Meer tips lees je in de bouwsteen Santiago de Cuba.

Rondreis Cuba drie weken - hotel in BaracoaDag 15 – Van Santiago naar Baracoa

Reistijd: 5 uur zonder stops

Met nog de salsamuziek door de autospeakers verlaat je Santiago de Cuba en reis je richting Baracoa. Veel oostelijker ga je tijdens deze self drive door Cuba van drie weken niet komen. In Baracoa ervaar je een relaxte en Caribische sfeer en dat is niet zomaar. Het is hier minder toeristisch, omdat het tot eind jaren 60 afgesloten is geweest. Tijdens de reis van het westen naar het oosten merk je dat de wegen steeds slechter en kronkelender worden. Via Cubaanse dorpen, kustwegen, wegverkopers, cactussen en bergen zie je het landschap veranderen.

Aangekomen in Baracoa staat een klim van 80 treden op je te wachten. Vanuit het centrum loop je namelijk een trap op naar een Spaans fort dat is omgebouwd tot een hotel. Na een lange reisdag springen de kinderen alvast het zwembad in en pak jij de koffers nog even uit. Dan mag ook jij bijkomen en wel met een uitzicht waar je ‘u’ tegen zegt: de stad Baracoa, de kustlijn en de tafelberg genaamd El Yunque

Rondreis Cuba drie weken - cacao in BaracoaDag 16 – De kokosnoten en cacao van Baracoa

Een warme chocolademelk in een tropische omgeving klinkt als een mismatch. Maar niet in Baracoa. De grootste cacao producent op Cuba is namelijk Baracoa. Van de warme chocolademelk bij je ontbijt ga je vanzelf genieten als je weet waar het vandaan komt. Na het ontbijt word je dan ook opgehaald door een gids en rijden jullie in zijn jeep naar een Cubaanse rancho. Dit is een cacaoboerderij waar je meer leert over de productie van cacao. Met de cacaogeur in je neus ontdek je vandaag wat Baracoa nog meer zo uniek maakt. Je vaart in een traditionele boot, genaamd cayuca, over de Toa rivier terwijl je luistert naar de verhalen van de visser die meevaart.

Playa Maguana is de bestemming voor de middag. Ruiger dan je gewend bent, maar net zo paradijselijk. De hele middag mag jij een frisse duik afwisselen met een momentje van rust in het zand. Op de terugweg naar het hotel stop je bij een kokosnootkwekerij. In het lijstje van rum en sigaren wordt het vaak vergeten, maar kokosnoten zijn ook typisch Cuba en worden in veel gerechten verwerkt. Wil je zo’n gerecht proeven bij de Cubanen thuis? Verse vis gemarineerd in kokossaus dat suddert op de barbecue bijvoorbeeld. Een unieke ervaring hadden wij in een paladar in de buurt van Parque Central. Een paladar is een huiskamerrestaurant.

Rondreis Cuba drie weken - tour in BaracoaDag 17 – Ontdek Baracoa op je eigen manier

De volgende dag heb je na een nieuwe chocolademelk tijd om Baracoa op eigen gelegenheid te verkennen. Het ontspannen sfeertje vind je overal, zowel in het koloniale centrum als in de groene omgeving. Bij het hotel regel je verschillende excursies met een gezellige Cubaan. Zo wandel, vaar en zwem je door de meest tropische natuur van Cuba in Humboldt National Park. Fietsen door het indrukwekkende Yumuri ravijn en de 575 meter hoge Yunque tafelberg beklimmen vinden wij ook aanraders.

Rondreis Cuba drie weken - Playa PesqueroDag 18 – Van Baracoa naar Playa Pesquero

Reistijd: 7 uur zonder stops

Om van Baracoa naar Holguin te rijden en dan gelijk in het vliegtuig te stappen, vonden wij iets te gek. Het ontspannen gevoel van de reis door Cuba van de afgelopen drie weken ben je dan in een klap kwijt. Wij vonden Holguin geen aantrekkelijke stad om te verblijven en sloten de reis liever af met wat extra nachten aan het strand van Playa Pesquero. De rit naar Playa Pesquero is lang, maar na drie ontspannen nachten reis je in een klein uurtje naar de luchthaven van Holguin. De nachten hier verblijf je in een all-inclusive resort. Dit is misschien niet helemaal wat je van ons gewend bent en zeker niet typisch Cuba. Maar in luxe eindigen is toch ook fijn. Je levert vandaag ook je auto weer in, in Guardalavaca; die heb je aan het strand niet meer nodig. En een taxi naar je hotel is daar makkelijk en snel geregeld.

Rondreis Cuba drie weken - Playa PesqueroDag 19 & 20 – In de hangmatten van Playa Pesquero

De hangmat is al voor je uitgehangen tussen twee palmbomen. Ook het uitzicht van hagelwitte stranden en azuurblauw water hebben we geregeld. Het enige wat jij nog hoeft te doen is in de hangmat liggen en alle herinneringen van afgelopen weken nog eens voorbij laten flitsen. En bedenk maar zo, er zit altijd wel ergens een vijf in de klok om een cocktail te bestellen. Op Cuba is niks te gek. De kinderen vermaken zich wel in de zee, in het zwembad of tijdens de vele activiteiten die georganiseerd worden. Je leest er meer over in de bouwsteen Plat op Playa Pesquero.

Rondreis Cuba drie weken - Hiken met tieners in Topes de Collantes, TrinidadDag 21 – Eind van de Cuba familiereis

Reistijd: 1 uur zonder stops (van Playa Pesquero naar Holguin)

Aan alle mooie dingen komt een eind, zo ook aan de rondreis door Cuba van drie weken met je gezin. Gelukkig heb je de herinneringen en foto’s nog. Je wordt bij het resort opgehaald en met een transfer naar de luchthaven gebracht. De chauffeur zorgt dat je op tijd op de luchthaven bent om in het vliegtuig naar Amsterdam te stappen. Hier land je in de loop van de volgende dag. Aangezien de vlucht van Holguin naar Amsterdam maar een keer per week gaat is het mogelijk dat er geen beschikbaarheid meer is. We passen dan het reisschema iets aan met een retourvlucht op Havana. Vanuit Holguin vlieg je dan naar Havana om daar op de internationale vlucht te stappen. Afhankelijk van de vliegtijden verblijf je nog een nacht in Havana.

Wil je de rondreis Cuba drie weken aanpassen?

Natuurlijk, dat kan! Het is de droomreis van jou en je gezin, daarom passen we de rondreis graag aan naar jullie wensen. Een nachtje korter of juist langer, een andere bouwsteen, een locatie toevoegen of juist overslaan? Vertel het ons en wij maken de reis voor je op maat.

 • Wat meer actie in je rondreis? Swing dan Als tarzan in Las Terrazas

  Een beetje adrenaline toevoegen aan de Cuba reis met kinderen doe je tussen de groene heuvels van Sierra del Rosario waar vroeger koffieboeren woonden en slaven werkten. Klik je met een harnas vast aan de kabelbaan en dan doet de zwaartekracht de rest. Je zoeft van boomtop naar boomtop en ondertussen heb je het mooiste uitzicht over het slaperige eco-dorp Las Terrazas.

 • Houd je van koken? Ga dan Kokkerellen in Sancti Spiritus

  Sancti Spíritus Cuba, de hoofdstad van de gelijknamige provincie, is een relatief onbekende stad. Het koloniale stadje doet je waarschijnlijk denken aan Trinidad, maar dan kleiner en een stuk minder toeristisch. In de omgeving vind je suikerrietplantages en fabrieken waar suiker verwerkt wordt tot de beste rum van Cuba.

 • Verleng je reis met Old(timer) Remedios

  Remedios zal niet de eerst en laatste koloniale stad zijn die je bezoekt tijdens de reis door Cuba met kinderen. Het pastelkleurige stadje ademt dezelfde koloniale sfeer als Trinidad, maar is nog lang niet zo bekend en de helft kleiner. Tel hierbij een glimmende oldtimer en tropische stranden op en je hebt dé Cuba-ervaring.

Leuk, we hebben deze rondreis toegevoegd aan je reisplan!

Ben jij al klaar om je wensen aan ons door te geven zodat je een vrijblijvend voorstel van ons kunt ontvangen?

Nee, ik wil verder puzzelen