Visum en geld - Trinidad

Visum en geld - Pinnen op CubaVisum, geld en gezondheid

Of je nu gereisd hebt in Europa, Azië of Latijns-Amerika, op Cuba gaat alles net even anders dan je gewend bent. Wist jij bijvoorbeeld dat wij Nederlanders een visum voor Cuba nodig hebben? Dat reizigers met een andere valuta betalen dan de lokale bevolking? En dat wat voor ons zo gewoon is, op Cuba niet altijd mogelijk is? We hebben het over geld pinnen. Dit soort praktische zaken verdienen wat meer aandacht voor een Cuba reis. Bereid je daarom goed voor op een vakantie op Cuba en neem de tijd om deze pagina zorgvuldig door te nemen.

Voordat je aan het praktische gedeelte van de reis begint, is het natuurlijk leuk om eerst wat inspiratie op te doen voor een Cuba vakantie. Heb je onze bouwstenen en rondreizen al bekeken?

 

 

Wanneer je een ander paspoort hebt dan het Nederlandse, kunnen andere voorwaarden gelden met betrekking tot grensdocumenten, visa en inentingen.

Visum en geld - TrinidadVisum Cuba

Reizigers naar Cuba met een Nederlandse of Belgische identiteit hebben een paspoort (internationale reispas) nodig dat nog 6 maanden na terugkomst geldig is. Daarnaast is een toeristenkaart vereist, in de volksmond een visum genoemd. Je visum voor Cuba moet voor vertrek geregeld zijn. Kinderen hebben altijd een eigen paspoort en visum nodig.

Boek je je vakantie bij Riksja Family Cuba? Dan regelen wij een visum voor je, waarvan de kosten €22,50 per persoon zijn. Als je langer dan 30 dagen op Cuba verblijft, moet je ter plaatse je visum verlengen. Het is goed om te weten dat dit behoorlijk wat tijd kan kosten en het niet altijd even makkelijk te regelen is als je geen Spaans spreekt. Het Cuba visum bestaat uit twee identieke helften. De douane neemt een helft in bij aankomst. Bewaar de andere helft goed, want deze lever je bij vertrek in als bewijs dat je het land verlaat.

Verzekeringen

Naast een visum moet je bij aankomst op Cuba kunnen aantonen dat je zowel een reis- als ziektekostenverzekering hebt in Nederland of België. Een geldig bewijs hiervoor is een verzekeringspas of polisblad. Verzekeringen die lopen via een Amerikaans bedrijf accepteert Cuba niet.

Mocht je ter plaatse niet in het bezit zijn van de gewenste verzekeringen, dan word je verplicht deze op Cuba af te sluiten. Wij raden dit af. Naast dat dit hoge kosten met zich meebrengt, neemt het veel tijd in beslag bij de douane. En dat zo aan het begin van je Cuba reis. Maar wat zijn de gewenste verzekeringen? Je dient voldoende verzekerd te zijn voor medische kosten of kosten van medisch beleid. Naast je ziektekostenverzekering is het van belang dat je over een reisverzekering (reisbijstandsverzekering) beschikt die deze kosten dekt.

Meer informatie over het afsluiten van een reis- en/of annuleringsverzekering via Riksja Family Cuba lees je op onze verzekeringspagina.

De valuta van Cuba

Tijdens je reis door Cuba betaal je met de CUC, maar de Cubanen zelf betalen met de CUP. Goed, Cuba heeft twee officiële valuta.

CUC, Cuban Peso Convertible

Als buitenlander betaal je dus met de CUC, de Cuban Peso Convertible. De koers van de CUC fluctueert tussen de €0,70 en €0,90. Dus als je een peso uitgeeft, is dat net iets minder dan een euro.

Tijdens je reis kun je geld wisselen bij banken, bij je hotel of bij officiële wisselkantoren; de zogenoemde Casas de Cambio van Cadeca. Cash euro’s omwisselen in CUC kost je het minste tijd en geld. Instanties nemen de dagkoers en geen commissie, hotels vragen vaak wel een vergoeding.

Straatleven CubaJe geld uitgeven op Cuba zal weinig problemen opleveren, maar toch nog even het volgende:

 

US dollars, pinnen en creditcards

Sinds november 2004 wordt op Cuba niet meer met US dollars betaald. Heb je US dollars, dan betaal je over elk verschuldigd bedrag 10% extra boete. De Nederlandse ambassade op Cuba krijgt regelmatig te maken met reizigers die blut zijn. Ze zijn er vaak zonder meer van uitgegaan dat op Cuba, net als overal ter wereld tegenwoordig, wel zonder enig probleem met Euro- of pinpas bij automaten geld opgenomen kan worden. Maar helaas, dit is niet mogelijk.

Wel is het zo dat ook Cuba zich ontwikkelt en er op steeds meer plaatsen op Cuba gepind kan worden. Je hoeft dus niet meer voor je gehele reis cash mee te nemen. Wel raden we je aan om voor de eerste dagen voldoende cash in euro’s mee te nemen. Mocht de bank gesloten zijn, de pinautomaat leeg zijn of niet werken, dan kan je in ieder geval de eerste dagen vooruit.

Dat er pinautomaten zijn, wil namelijk niet betekenen dat ze ook werken. Veel pinpassen doen het niet ondanks dat het logo op de pinautomaat overeen komt met je bankpas. Zorg daarom ook altijd dat je een creditcard bij je hebt. Visa-, Euro-, en Mastercards worden geaccepteerd. Diners’ Club of American Express niet. Met een Visacard en pincode neem je bij sommige bankautomaten geld op. Met andere creditcards betaal je in winkels of hotels, of neem je bij banken geld op bij overlegging van je paspoort. De commissie die je hier betaalt is ongeveer 3%.

Visum en geld - lokale muntWat geef je uit?

Hoeveel geld je uiteindelijk uitgeeft en dus mee moet nemen, is helemaal van jezelf afhankelijk. Om je toch een idee te geven: reken gemiddeld genomen op zo’n €35 per persoon per dag voor lunch, diner, fooi en ‘overig’. Dit is wel exclusief de kosten voor benzine als je een auto huurt. Tel je dit erbij op, dan kan je uitgaan van ongeveer €50 per persoon per dag.

Fooien zijn overigens niet verplicht, maar je morele gevoel zegt van wel. Taxichauffeurs, bediening in restaurants en hotelpersoneel verwachten een fooi van zo’n 10%.

Gezondheid

Zeker wanneer je met kinderen op reis gaat naar Cuba, is het belangrijk om je als ouder goed te laten voorlichten over de gezondheidsaspecten. Welke vaccinaties heb je nodig? Wat moet je doen bij diarree en welke medicijnen neem je mee? Kortom, je gaat prettiger op reis als je van te voren ingelicht en voorbereid bent. Vandaar dat wij alvast wat antwoorden geven op je vragen.

Als reisorganisatie adviseren je voorafgaand aan je vertrek en tijdig contact op te nemen met een medische instantie met verstand van tropenzaken om de laatste stand van zaken te vernemen. Dit zijn bijvoorbeeld de GGD of Travel Doctor bij jou in de buurt.

Vaccinaties

Vaccinaties zijn niet verplicht als je naar Cuba reist. Wel wordt er geadviseerd om je te laten inenten tegen hepatitis, DTP en eventueel buiktyfus. Ga je korter dan twee weken door Cuba reizen? Dan is dit niet nodig. Vaccinatie tegen gele koorts wordt alleen aangeraden wanneer je in een infectiegebied van gele koorts bent geweest voordat je naar Cuba gaat. Zelf hebben we goede ervaringen met Thuisvaccinatie.nl. Deskundige artsen komen thuis of op kantoor langs wanneer het jou uitkomt, dus ook ’s avonds en in het weekend, om advies te geven en direct in te enten. De rekening wordt rechtstreeks naar je zorgverzekering gestuurd, wel zo handig. Vaak worden het consult en/of de vaccinaties ook nog eens vergoed.

Visum en geld - Supermarkt CubaDiarree

De meest voorkomende kwaal bij reizigers is diarree. Dit wordt meestal veroorzaakt door het drinkwater of andere voeding. Gebruik daarom flessen water die verkrijgbaar zijn in de supermarktjes. Krijg je diarree? Gebruik dan een diarreeremmend middel, zoals Diacure of Immodium (met mate) of eet wat droge rijst. Houdt de diarree langer dan drie dagen aan of zit er bloed tussen, raadpleeg dan een arts. De gezondheidszorg op Cuba is goed, maar voor reizigers meestal niet op Nederlands niveau. Bovendien vraagt men hoge bedragen voor behandelingen en moeten alle rekeningen voor zorg contant in vreemde valuta worden voldaan. Zorg dus voor de eerdergenoemde goede reisverzekering.

Dengue

Er is geen malaria op Cuba, dus malariatabletten zijn niet nodig. Daarentegen komt Dengue wel voor op Cuba. Het is een ziekte die in veel tropische gebieden voorkomt en wordt gedragen door steekmuggen. Dit is voornamelijk in kleinstedelijke en landelijke gebieden. De mug steekt meestal overdag. Voorkomen is beter dan genezen, dus vermijd plaatsen met stilstaand water, draag bedekkende kleding en gebruik anti-muggenmiddel. Voor meer informatie verwijzen we je door naar de website van LCR of raadpleeg een medisch instituut.

Zwanger?

In 2015 en 2016 was er een grote uitbraak van het zikavirus in Latijns-Amerika, zo ook op Cuba. Het is wetenschappelijk bewezen dat een infectie van het virus, dat wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug, tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger en wil je graag op reis door Cuba? Dan kunnen wij ons voorstellen dat jij je hier zorgen om maakt.

Het risico om besmet te worden met het zikavirus in Latijns-Amerika is in 2019 sterk afgenomen. Zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger willen worden, worden door het RIVM niet langer meer afgeraden om naar deze gebieden te reizen. Toch blijft het risicovol en daarom adviseren wij net als het RIVM om voor vertrek naar Cuba de afweging om wel of niet te gaan te bespreken met een deskundige van een reizigerskliniek of een behandelend arts.

Ben je van plan een reis te boeken met Riksja Family Cuba of heb je de reis al bij ons geboekt en heb je twijfels of vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Is dit voor jou een reden om je reisplannen te wijzigen? Kijk dan bij onze bestemmingen buiten Latijns-Amerika van Riksja Family.

Medicijnen

Als je medicijnen gebruikt, neem dan een bijsluiter mee, zodat er geen twijfel over kan bestaan dat je geen drugsgebruiker bent. Zorg ervoor dat je een extra voorraadje meeneemt zodat je je niet gek hoeft te zoeken in Cubaanse apotheken mocht je iets kwijtraken. Neem een Engelse brief van je arts mee over dit medicijngebruik. Het valt te overwegen een schoon setje injectiespuiten en naalden mee te nemen. Denk hierbij ook aan een artsenverklaring. Heb je een bril of draag je lenzen, neem dan de opticienbeschrijving mee of een extra bril of extra paar lenzen. Voor snorkelaars/duikers worden duikbrillen op sterkte verkocht (en verhuurd) bij duikwinkels/duikscholen.

Jetlag

Een jetlag is een ontregeling van je biologische klok. Onder andere het ritme van slapen en wakker zijn, dat veroorzaakt wordt door het vliegen over meer dan drie tijdzones. De eerste dagen na de vlucht voel je je waarschijnlijk wat suf en moe, omdat je lichaam moet wennen aan het nieuwe bioritme. Drink zo weinig mogelijk koffie en alcohol tijdens de vlucht en gun jezelf wat tijd bij aankomst op Cuba. De eerste twee à drie dagen doen wij het zelf ook altijd rustig aan en vragen wij niet teveel van onszelf. Dit is ook ons advies aan jou, zeker als je met kinderen reist. Verder is het verstandig om je zo snel als mogelijk aan te passen aan het nieuwe slaapritme. Wat wij meestal doen is na aankomst een uurtje slapen, maar blijven daarna wakker tot (kinder)bedtijd.

Riksja Family Cuba heeft zich zoveel mogelijk ingespannen om de accuraatheid van onderstaande gegevens over gezondheid te waarborgen. De tekst is onder andere nagelezen door het LUMC in Leiden. Wij raden aan altijd ook zelf in contact te treden met een medische instantie met verstand van tropenzaken om de laatste stand van zaken te vernemen. Kijk op de website van het LCR of Tropenzorg.