Praktische informatie Cuba - Trinidad

Praktische informatie Cuba - strand Cayo Lovisa, CubaPraktische informatie Cuba

Zeg je Cuba, dan zie je gekleurde huizen waarvoor oldtimers geparkeerd staan, vrouwen met een vrolijke bloem in het haar een sigaar roken, muurschilderingen van Che Guevara en jezelf op een Caribisch strand aan de Cuba Libre terwijl de kinderen in het zand spelen. Wat praktische informatie over Cuba zorgt ervoor dat je hier nog meer van geniet, omdat je goed voorbereid op reis gaat. Ook leuk om wat weetjes met de kids door te nemen, zodat ook zij weten wat Cuba nu precies is.

Nog beter voorbereid op reis door Cuba? Lees ook onze pagina over visum, geld en gezondheid.

Weet je dat…

Praktische informatie Cuba - Che Guevara CubaGeschiedenis in een notendop

Stap je het vliegtuig uit, dan stap je terug in de tijd. Tijdens je vakantie op Cuba, reis je namelijk door de geschiedenis. Een leerzame rondreis voor de kinderen! Al was het keer op keer niet altijd gezellig op Cuba. Verschillende periodes van strijd en macht in de geschiedenis van Cuba hebben hiervoor gezorgd. Hoe prachtig Caribisch Cuba ook is, woorden als uitroeiing, slavernij, machtsmisbruik, corruptie en revolutie typeren de Cubaanse geschiedenis. De strijd tussen democratie en dictatuur, en communisme en kapitalisme, spande de afgelopen eeuw de kroon. Dit is de geschiedenis van Cuba in een wel hele kleine notendop, maar omdat dit een belangrijk onderdeel van een rondreis door Cuba is, laten we het vertellen van de geschiedenis over aan de Cubanen zelf.

Heb jij de rondreis nog niet gepland? Kijk dan eens bij onze Cuba bouwstenen, waarmee jij de ideale familiereis samenstelt. Onze Cuba rondreizen geven je een goed beeld hoe je de bouwstenen met elkaar combineert.

 

 

Natuurlijk zijn de rondreizen ook nog aan te passen, hier en daar een nachtje korter of langer, een andere bouwsteen of activiteit bijvoorbeeld.

Taal en cultuur

¡Buenos dias! De taal die op Cuba wordt gesproken is Spaans. Extra leuk dus als je een woordje Spaans spreekt. Nu is het algemeen bekend dat de wereldbevolking waarbij Spaans de moedertaal is erg snel praat, maar Cubanen praten écht snel en slikken veel woorden in.

Engels wordt in toeristische gebieden wel gesproken, maar verwacht niet dat iedereen het kan. Met handen- en voetenwerk en Google Translate kom je een heel eind. Download in de Google Translate app vooraf de talen Spaans, Engels en Nederlands om de app offline te gebruiken.

Overhoor elkaar thuis aan de keukentafel alvast met wat zinnen Spaans:

Praktische informatie Cuba - Dans en muziek op Cuba

Op Cuba vind je een mix van bevolkingsgroepen, een mix van de oorspronkelijke inwoners: Indianen, Spaanse kolonisten en Afrikaanse slaven. Maar wat is nu typisch Cubaans? Suikerriet, sigaren, rum, vlees, citrusvruchten, koffie, sisal en toerisme. Dit is natuurlijk niet alleen typisch Cubaans, maar het is wel een belangrijk onderdeel van de Cubaanse cultuur. Muziek en dans is voor bijna elke Cubaan een eerste levensbehoefte. Cubanen zeggen ook wel dat alles van ze afgenomen mag worden zolang dans en muziek maar blijven. Dit doet namelijk alle ellende van honger en strijd vergeten. Oefen thuis dus maar alvast met wat salsa en rumba passen om tijdens je vakantie op Cuba mee te dansen op de Cubaanse muziek die door de kleurrijke straten klinkt.

Eten en drinken

Rijst, bonen en vlees of vis vatten de Cubaanse keuken goed samen. In vergelijking tot de porties vlees en vis die je krijgt, zijn de porties groenten klein. Meer dan erwten, wortels en bonen uit blik of pot is er eigenlijk niet op Cuba. Aardappelen worden vervangen door yuca wat qua structuur op gebakken banaan lijkt. En kruiden en specerijen vanuit allerlei uithoeken van de wereld zijn voor ons de smaakmakers terwijl Cubanen het beperken tot knoflook, peper en zout. Waar Cubanen wel erg goed in zijn, zijn de zoetigheden. Van toetjes en ijs tot koekjes en gebak.

Familiereis CubaHet ontbijt op Cuba is vrij simpel met brood, beleg en eieren, waarbij het brood zoeter is dan je gewend bent. Vanaf een uurtje of 12 openen restaurants hun deuren voor de lunch. Op het menu staat vaak hetzelfde als voor het diner of een sandwich is. Qua restaurants op Cuba zijn er twee soorten: staatsrestaurants of paladares. Veel van onze reizigers vonden de paladares het leukst en lekkerst. Dit zijn particuliere restaurants waar je de ene keer zo tegenaan loopt en de andere keer naar moet zoeken, omdat ze verscholen liggen in achtertuinen en op dakterrassen. Heb je een avondje geen zin in rijst, bonen en vlees? Pizza en pasta zijn op redelijk wat plekken te krijgen, omdat deze gerechten makkelijk met producten op het eiland gemaakt kunnen worden. Ook Spaanse en Chinese gerechten vind je hier en daar, en vooral in toeristische steden. Grote fastfoodketens vind je (gelukkig!) niet op Cuba. Schrik overigens niet als je door de straten van Cuba loopt en je een speenvarken aan een spit ziet hangen. Dit is een Cubaanse delicatessen en wordt lechón asado genoemd.

Naast lekkere mojito’s en Cuba libres moet je in het warme Cuba ook voldoende water drinken. Drink geen water uit de kraan, maar koop flessen water in de supermarktjes.

Vegetarisch, gluten en lactose?

Glutenvrij brood of pasta, lactosevrije melk of yoghurt en een menukaart met gerechten zonder vis of vlees vind je bijna niet, omdat dit vrijwel niet verkrijgbaar is op Cuba. Allergeneninformatie op een Cubaanse menukaart is uniek te noemen. Heb jij of je kind een glutenvrij, lactosevrij of vegetarisch dieet? Neem de juiste producten dan mee uit Nederland. Let er wel op dat je geen verse dierlijke en plantaardige producten mee mag nemen.

Havana, CubaVeiligheid

Veiligheid is blijheid tijdens een vakantie op Cuba en gelukkig is reizen door Cuba veilig en vaak zonder problemen. Cubanen letten goed op elkaar en de politie controleert veel. Toch adviseren we je altijd alert te blijven, want zoals op elke plek waar toeristen komen, zijn er ook zakkenrollers en dieven. Hierbij wat praktische tips:

Naast menselijk geweld, bestaat er natuurlijk ook natuurgeweld. Cuba kent het orkaanseizoen van juni tot en met november. Is het dan wel of niet verstandig om een Cuba reis te maken? Je leest het op onze pagina over het klimaat op Cuba.

Contactgegevens ambassades

Als we de praktische informatie over Cuba op een rijtje zetten, mogen de contactgegevens van de ambassades natuurlijk niet ontbreken.