Cuba met kinderen - Strand, CubaCuba met kinderen

Er is maar één antwoord op de vraag: Cuba met kinderen, moeten we dat wel doen? Ja, doen! Of je nu reist met kleine kinderen of tieners, Cuba heeft voor het hele gezin hoogtepunten en is een land dat tot de verbeelding spreekt. Maak met de kinderen een rit in een oldtimer, zoef tussen boomtoppen door, ga paardrijden door tabaksvelden of leer samen salsadansen. De Cubanen zijn gek met kinderen! Ze zijn enorm gastvrij en behulpzaam.

 

 

Bij Riksja Family Cuba hebben we bouwstenen en rondreizen samengesteld die geschikt zijn voor het hele gezin. De reisafstanden, slaapplekken en activiteiten zijn afgestemd op gezinnen.

Cuba met kinderen - Viñales, CubaGoed om te weten

Ga je naar Cuba met kinderen, dan is het handig om een aantal zaken van te voren te weten.

Reizen met kleine kinderen

Het is goed om te weten dat het op Cuba niet makkelijk is om aan luiers en babyvoeding te komen. Neem dus zelf voldoende mee. Ook autostoeltjes zijn hier niet standaard verkrijgbaar en moet je zelf uit Nederland meenemen.

Slaapplekken

Op Cuba zijn de slaapplekken onder te verdelen in casas en hotels. Ons advies is om deze twee overnachtingsmogelijkheden met elkaar af te wisselen tijdens een vakantie op Cuba. De casas zijn eigendom van de Cubanen zelf, dé manier om je thuis te voelen op Cuba en de lokale bevolking te leren kennen. Bij Riksja Family Cuba hebben we casas geselecteerd die een juiste combinatie zijn van ligging, sfeer, comfort, hygiëne, vriendelijke service én natuurlijk kamers waarbij je als gezin op één kamer kunt verblijven. Wil je liever aparte kamers? Dan kan dat natuurlijk ook.

Cuba met kinderen - Viñales, CubaDe hotels zijn van de Cubaanse staat en daarin is het communisme in de meeste hotels goed zichtbaar. De service en de lokale beleving zijn hier een stuk minder dan in de casas. Waarom we dan toch een verblijf in een hotel adviseren? Om het zwembad. Zeker als je reist met kinderen is het fijn om met de tropische temperaturen een duik in een zwembad te nemen en de casas hebben in de meeste gevallen geen zwembad.

Wat geen van de overnachtingsplekken heeft is een kinderbedje. We raden het aan om voor je baby of peuter een deryan of kiwi traveller mee te nemen. Dit zijn reisbedjes die je gewoon in je koffer opbergt.

Eten

Het ontbijt is vaak uitgebreid met vele exotische fruitsoorten samen met gekookte- of gebakken eieren. De gemiddelde dagelijkse avondmaaltijd bestaat uit rijst, bonen, wat groente en een stukje kip, vlees of vis. Gelukkig kun je tegenwoordig ook heerlijke kreeft, hamburgers, tapas en pizza’s eten bij de paladares (huiskamerrestaurants). Het is wel aan te raden om voor onderweg voldoende snacks mee te nemen zoals koekjes en mueslirepen.

Persoonlijke ervaring Cuba met kinderen

Cuba met kinderen - Havana, CubaOnze collega Marloes en haar gezin maakten een drieweekse reis door het midden en westen van Cuba. Floris van toen 5 jaar oud en Maurits van toen 3 jaar oud hebben het nog steeds weleens over de oude auto’s, het paardrijden en het ‘door de lucht vliegen’ (ziplinen).

“We reden met een huurauto die prima in orde was. Voor de jongens hadden we zitverhogers/boosters meegenomen. De airco werkte en het was vaak een verademing als we weer een stuk moesten rijden. Want wat was het warm! En vooral heel vochtig, waardoor je de hele dag aan het zweten was. Veel water drinken dus en dat deden Floris en Maurits gelukkig uit zichzelf. Ze hadden verder niet veel last van de warmte, maar ze misten soms één ding heel erg: een zwembad. Een casa particular heeft nooit een zwembad, terwijl zij het liefst elke dag naar het zwembad wilden.

We hebben vaak een plek met water om te spelen en te zwemmen opgezocht. Soms konden we het zwembad bij een hotel en vaak hebben we het strand opgezocht. Maar het was ook mooi om te zien hoe de jongens zelf oplossingen bedachten: bij de casa in Remedios was op het terras een wasbak met een kraan. Die deden ze vol met water en gingen er in zitten spelen. Ze hebben zich lang uitstekend vermaakt!

De activiteiten die we konden doen, waren niet ingericht op heel jonge kinderen. Maar Floris en Maurits konden alles meedoen. We hebben paard gereden in Viñales (de jongens bij ons voorop), ziplinen in Viñales (ze hingen zelf in een harnasje aan de kabel, met een lijn aan ons vast) en de bicitour met de fietstaxi in Trinidad vonden ze ook prachtig. We hebben een paar keer gesnorkeld, Floris kon dat nu ook een beetje en vond het mooi om de visjes goed te zien. Maar musea hebben we niet opgezocht en lange wandeltochten hebben we niet gemaakt. Dat was in de hitte niet te doen voor hen (en ons).

Cuba met kinderen - Havana, CubaAls je met jonge kinderen naar Cuba wilt, is het handig als je zelf al meer reiservaring hebt en weet hoe je je soms moet aanpassen aan de omstandigheden. Het maakt ook een groot verschil of je met een baby reist die nog veel luiers, babypotjes en een echt autozitje nodig heeft, of dat je met peuters en kleuters of nog ouder reist. En een buggy meenemen? Het kan, wij hebben er een meegenomen en een aantal keer gebruikt. Maar de stoepen en wegen zijn erg hobbelig en ongelijk, dus als je kind zelf stukken kan lopen, scheelt dat een heleboel. Ga met de juiste voorbereiding en flexibele houding op reis en dan genieten!”

Riksja Family Cuba

Riksja Family bestaat uit een team van reizende ouders én reisfanaten. Zij adviseren je uit eigen ervaring over het reizen met kinderen: van baby’s tot tieners.

“Je kinderen laten je met een onbevangen blik naar de wereld kijken. Maar bovenal is contact met de lokale bevolking veel sneller gemaakt. Reizen met kinderen brengt je zo echt dichter bij het land.” – Leonie, bestemmingsexpert Riksja Family.