Viñales: cowboys en sigaren

Viñales: Cowboys en sigaren

Paardrijden in Viñales met kinderen

  • Overzicht
  • Inclusief
  • In het kort
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Viñales
Reisduur: 3 dagen / 2 nachten
Activiteit: Paardrijden
Reissom: € 105,- per volwassene
€ 80,- per kind (t/m 11 jaar)

✓ Vind de beste tabaksplanten op het platteland van Viñales
✓ Hobbel te paard of wandel door de tabaksvelden
✓ Verblijf in een kleinschalige casa of hotel met zwembad
✓ Verleng deze bouwsteen met een dagje strand of een fietstour met ziplinen

Overnachtingen: 2 nachten in een casa particulares in plattelandsdorpje
Excursie: Paardrijden of wandelen door de tabaksvelden
Maaltijden: 2 x ontbijt
  • Tijdens een reis door Cuba mag een bezoek aan Viñales niet ontbreken, want wat een indruk zal het maken op kind en ouder. Met uitzichten op valleien met mogotes, boerderijen, tabaksvelden, palmbomen en guajiros te paard, sta je middenin het Cubaanse cowboyleven. Paardrijden is volgens ons de leukste manier om de tabaksvelden van Viñales te ontdekken. Is dit iets te avontuurlijk? Dan verruil je het paard voor een fiets of een paar goede wandelschoenen.

✓ Autohuur of transfer
✓ Maaltijden naast het ontbijt
✓ Fooien
✓ Optionele excursies

Viñales, CubaDag 1 – Vamos a Viñales

Neem afscheid van Havana en stap in de huurauto of transfer om in zo’n drie uur naar de volgende bestemming te rijden. Hoe meer je de tabaksprovincie Piñar del Rio nadert, hoe dichterbij de mogotes komen. Een mooier welkom kan je bijna niet hebben tijdens je Cuba reis, want mogotes zijn enorme heuvels van kalksteen met een soort groene moslaag die boven het platteland van Viñales uitrijzen. Op dat platteland van Viñales leven de guajiros (Cubaanse boeren) het dagelijkse leven in een donkergroene overall, met een sombrero op, een dikke sigaar in de mond en op de rug van een paard. Het land, waar de wereldberoemde Cubaanse sigaren hun oorsprong vinden, wordt net als vijftig jaar geleden bewerkt met ossen. Paardenkarren zijn hier betrouwbaarder dan auto’s en machines zijn meer een last dan een lust, door de schaarste in dure benzine. In Viñales staat de tijd even stil.

 

Viñales, Cuba

Veel groepen gaan in een dag vanuit Havana op en neer naar Viñales. Zonde, vinden wij. Zeker tijdens een reis door Cuba met kinderen zal dit een hoogtepunt zijn doordat je middenin het cowboyleven staat. Vandaar dat je twee nachten in Viñales verblijft. Je logeert bij Cubanen thuis in een casa particular, een gekleurd plattelandshuisje middenin het dorp en op loopafstand van het gezellige dorpsplein. De eigenaren van de casa zijn, net als de meeste Cubanen, gek van kinderen en je slaapt als gezin op één kamer. De kamer heeft airconditioning en eigen sanitair. Wanneer je ’s ochtends wakker wordt van het gekraai van de haan, is de Cubaanse familie al bezig met het ontbijt waardoor je zo kunt aanschuiven.

Paardrijden CubaDag 2 – Hieha, paardrijden in Viñales

Wat wij Nederlanders met fietsen hebben, hebben de Cubaanse guajiros met paarden. Ze kunnen niet zonder. De meest ideale plek om een ritje te paard te maken is volgens ons hier, tussen de tabaksvelden van Viñales en dat ga jij vandaag doen. Heeft je kind of heb jij nog nooit paardgereden en kom je qua Spaanse taal niet verder dan ‘hola’? Dan is paardrijden in Cuba extra spannend. Leer de naam van je paard kennen, dat schept een band, en probeer ontspannen mee te bewegen terwijl paard Ranchero of Chocolati stapvoets door de tabaksvelden loopt. De paarden zijn gehoorzaam, makkelijk te besturen en weten de weg, zodat jij geniet van het uitzicht. De Spaanstalige gids wijst aan wat je moet doen en leidt je over rode slingerpaadjes door de akkers waar van oktober tot maart tabak wordt verbouwd.

 

Sigaar CubaOnder de schuine daken die je in het landschap ziet worden de tabaksbladeren gedroogd. In de oogstperiode hangen de schuren vol en komt een ambtenaar de hoeveelheid tabak bepalen, want de opbrengst is grotendeels voor de staat. Tegen die tijd hebben de boeren op allerlei onzichtbare plekken tabak verborgen. De boeren verkopen dit aan de voorbij hobbelende toerist zodat ze wat extra inkomen hebben. Tijdens de tocht stop je bij één van de boerderijtjes waar je zelf kunt proberen een sigaar te rollen.

 

Vind je het paardrijden iets te spannend? Dan plannen we een wandeling voor je in. Ook als je reist met kleine kinderen (onder de vier jaar) adviseren we de wandeling. Tijdens de wandeling, in een internationaal gezelschap, word je begeleid door een Engelstalige gids. Gedurende de wandeltocht door de tabaksvelden bezoek je een traditionele boerderij en doorkruis je via een tunnel één van de mogotes.

 

Hotel Vinales Family, Cuba met kinderenNa de paardrijdtocht of wandeling plannen we geen activiteit in, zodat je zelf bepaalt wat je in de middag gaat doen. We hebben natuurlijk wel tips. Zo vonden wij een van de mooiste uitzichtpunten bij hotel Jazmines. Je kijkt uit over de Viñales vallei: een panorama van mogotes en kleine boerderijen die opduiken uit de rode aarde en verscholen liggen tussen de palmbomen. Je zal niet de enige toerist zijn, maar je gaat wel naar huis met prachtige foto’s. Een boottocht op de ondergrondse rivier Cueva del Indio of een bezoek aan een sigarenfabriek in Piñar del Rio kan ook. De gastfamilie bij de casa helpt je graag bij het regelen van excursies.

Trinidad, Strand, CubaDag 3 – Adios Viñales en vervolg je Cuba familiereis

Zet je de familiereis door Cuba voort of blijf je nog even in Viñales? Als je de tijd hebt, zeggen wij het laatste. Een extra dag in Viñales is gemakkelijk gevuld. Verscholen tussen de mangroven ligt het hagelwitte zandstrand Cayo Jutias. Zonder hotels en all-inclusive resorts is het hier nog relatief rustig met leuke activiteiten voor de kinderen, zoals snorkelen en kajakken. Ook Cayo Levisa is een paradijs om een dag tot rust te komen. Liever iets avontuurlijks? Dan kan je gaan ziplinen in combinatie met een fietstocht. Zo zie je Viñales vanuit andere perspectieven.

Voor deze reis bieden wij de volgende varianten aan:

Special stay - hotel met zwembad

Reissom: € 110,- per volwassene
€ 85,- per kind
Inbegrepen: overnachtingen in een hotel met zwembad.

Onze favoriete overnachtingsplekken op Cuba zijn de casas, omdat je zo de Cubanen echt leert kennen. Het enige nadeel van een casa is, dat ze vaak geen zwembad hebben. Afkoelen kan met het klimaat op Cuba fijn zijn en daarvoor verblijf je in een hotel. Viñales heeft er drie, omringd door palmbomen en met uitzicht over de vallei. Waar je precies verblijft, hangt af van de beschikbaarheid, maar dat het hotel een zwembad heeft, is zeker.

Ziplinen met fietstocht

Reissom: € 65,- per volwassene
€ 50,- per kind (t/m 11 jaar)
Inbegrepen: fietstour en ziplinen met gids

Je stapt op de fiets en bezoekt plekken waar je te paard of te voet niet aan toe kwam. Zo stop je bij het bekende uitkijkpunt om de kleurrijke muurschilderingen (Mural de la Prehistoria) te zien die gemaakt zijn door een Mexicaanse artiest. Je bezoekt een kunstenaar die houten beelden maakt en geniet opnieuw van de groene vallei. De totale fietsafstand is ongeveer 16 kilometer. Onderweg geef je de benen wat bewegingsvrijheid wanneer je zoeft tussen de boomtoppen, bungelend met je benen in de lucht. Het ziplinen duurt ongeveer een kwartier.

Fietstocht

Reissom: € 55,- per volwassene
€ 40,- per kind (t/m 11 jaar)
Inbegrepen: fiestour met gids

Mocht het ziplinen iets te avontuurlijk zijn, dan fiets je toch alleen de 16 kilometer lange route door de valleien. De gids laat jullie tijdens deze tocht niet alleen de ‘verplichte’ plaatsen voor reizigers zien, want je bezoekt ook de minder bekende plekken. Daar houden we natuurlijk van. Naast de valleien breng je een bezoek aan gemeenschappen, plantages en een vogelobservatorium.

Welke optie wil je aanvragen?

Viñales: Cowboys en sigaren
Special stay - hotel met zwembad
Ziplinen met fietstocht
Fietstocht
x